MILIEU-AKTIE GROEP MENEN

 

Bouwwoede

Men zegt vaak dat de Belg geboren is met een baksteen in de maag, wat gestaafd lijkt te worden door het woongedrag. 

Wie denkt aan verhuizen, heeft meestal graag een mooi uitzicht er bovenop, en rust. Beide vindt men dan terug in het zogenaamde buitengebied, de kernen mijdt men vanwege teveel verkeer, drukte, stank en diets meer, een begrijpelijke keuze.


Maar men staat niet altijd stil bij de gevolgen, als iedereen zich gaat vestigen in de rustige gebieden, of de nog ongerepte bossen, dan is het ook daar wel gedaan met de rust.

In Menen schiet er niet veel meer over van dergelijke rustige gebieden en om een bos te vinden moet je al gebruik maken van een vergrootglas. En toch zien we ook hier dat, terwijl de kern uitpuilt met woningen die niet verkocht raken er plannen zijn om in het buitengebied bij te bouwen.

Zo ook in de Charles Cappellestraat, bij de wijk Bethlehem. Het gebied bevindt zich aan de rand van de open ruimte tussen Menen en Wervik, is het voorwerp van versmachting tussen het industriegebied Menen-Grensland en de plannen voor Menen-West. Bij de minste onweersbui wordt de weide omgedoopt tot een openluchtzwembad, maar net daar wil men een twintigtal woningen neerplanten.

Het is een zoveelste aanslag op de natuur en de logica, je kan enkel hopen dat de huizen worden uitgerust met een stel goede pompen om het water weg te houden, een aantal reddingsvesten voor hevige stormen en dat de overheid het gebied herbestemd tot de leegstand in de kern is opgelost. Dit laatste zou ook het imago van de stad ten goede komen, leegstand is namelijk een teken van verval.

Ron.

Foto’s: Nancy M.  

 

 

 

 

Copyright © 2009 Briccone